Очите, връзката между мозъка и душата

 

 

Казват, че очите са огледало на душата и прозорец  към мозъка.

Та защо наричаме очите огледало на душата?

Чували ли сте за израза : “Погледни ме в очите, и ще ти кажа кой си”?.

По нашите географски ширини се смята за културно и възпитано да гледаме  в очите събеседника си. И все пак, подобно и на други сигнали от езика на тялото, колко дълго да се взираме в погледа на другия човек много зависи и от националната традиция. Например  за японците е обидно да се гледа събеседника продължително време в очите, те предпочитат да гледат при разговор в гърлото на събеседника.

Чрез очите си, ние може да предадем волно или неволно нашите чувства и усещания, тъга, любов, доброта, гняв, сексуално желание, печал, щастие.. Понякога не е нужно да се усмихнем за да се разбере че сме щастливи. Очите ни изказват, а душата го е усетила и предала.

При живите същества, клетките се обновяват на всеки шест месеца. Всяка секунда, в кръвта умират десет хиляди кръвни телца и се подменят с нови. В една клетка за една секунда  се образуват 12 съединения, което означава  че за час се образуват близо 45 хиляди съединения. Това ни показва че ние ежечасово  подновяваме тялото и мускулите си, все едно сменяме старите ризи от гърба си. Ако хората бяхме само материя, то нашият характер и поведение би трябвало да се променя на всеки един час. Чували ли сте нещо от сорта – “Тялото му беше уморено, но духа му беше здрав и бодър”?. Душата е главният ръководител на тялото.  Тя се изразява върху лицата ни, и по- точно с очите. И докато клетките ни се сменят непрекъснато, лицата ни остават почти непроменени, очите, ушите, носа, веждите. Вече се твърди че установяваването самоличността на човека става освен чрез пръстите на ръцете,  а и чрез очите.

А  защо очите са прозорец към мозъка?

Мозъка е свързан с очите чрез зрителния нерв. Този нерв изпраща електрически импулси от фоторецепторните клетки на ретината до кортекса на мозъка. При настъпване на изменения на мозъка се засяга и зрението, и по- точно структурата на клетките на ретината и на зрителния нерв. Намалената зрителна функция пък е сред първите смиптоми за влошаване на нервната система. Виж ти…

Със специален метод на изследване  на ириса ,могат да се открият успешно туморни заболявания в мозъка, да се диагностицират болестта на Паркинсон и на Алцхаймер.

Очите играят и важна роля при изкривяване стойката на тялото.

Цервикалната спондилоза представлява често срещано заболяване на шийния гръбнак ( вратните прешлени). Главата ни тежи 4-5 кг. Със всяко навеждане на главата по  2см. на долу, тежестта  на главата се увеличава с по още 4 кг. Можете да си представите този товар върху седемте ви крехки за това тегло шийни прешлени. Гледането с часове надолу към компютъра, телефона, таблета, шофирането, променят стойката ни,  може да се появи болка във врата и раменете, болки отзад на тила  или изтръпване по дължината на ръцете, отслабване на мускулатурата в определени части на ръцете, както и признаци на възможно засягане на шийния гръбначен мозък, където освен оплакванията в горни крайници, се наблюдава характерно засягане и в долните крайници.

Предната част на главата и по- точно очите, са свързани с подкорпиталните мускули и нерви, които се намират под основата на гърба на черепа ( отзад в долната част на тила).

При изкривяване на вратните прешлени , главата се отпуска надолу, брадичката я следва. За да може да гледаме направо, ние инстинктивно вдигаме очите нагоре. Това движение  обаче, предизвиква дразнене и напрежение на подкорпиталните нерви  (отзад на тила).

За да проверите всъщност колко всичко  в нас е свързано, предлагам да направим един тест. Вземете палците си, и ги поставете отзад в долната част на тила. От двете страни на черепната кухина, ще усетите като две  по- меки ямки. Поставете палците там.  Със отворени или затворени очи, започнете да мърдате бързо очите на дясно и на ляво, без да мърдате главата. Ще усетите мускулите за които говорим да се мърдат в едно с очите.

Както когато дръпнеш кучето за опашката то излайва, така и проблемите с очите, с вестибуларният апарат, главоболието,  показват че най- вероятно имаме проблем с изкривяване в гръбначният стълб и обратното,  измененията във вратните прешлени могат да предизвикат промени и неприятни последици в предната част на главата, която пък засяга нервната система.

Извода тук е , че трябва да подобрим стойката си , и да захвърлим телефоните и таблетите 🙂

Съществуват  много полезни упражнения за очите, както и за вратните прешлени и гръбначния стълб. При мен те са неизменна част от Йога практиката.

Надявам се да сте научили нещо интерсно и полезно от тази статия приятели. И най- важното, да разберете че тялото и душата са едно и работят заедно за да ни  водят до спокойни старини ако разбира се и ние се погрижим за тях 🙂

Бъдете здрави!

Posts created 30

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top