namaste YOGA GLOW

Какво означава “Намасте”

Здравейте и Намасте:).

Когато всъщност започнах да практикувам Йога, не знаех какво означава думата ” Намасте”. Най-странните не бяха инструкциите на учителя “да се наведа с изправен гръб”, или пък наименоването на позите, което така или иначе не разбирах. А когато учителя завършваше практика със събрани в молитвена поза ръце между гърдите отпускайки тяло надолу и изричайки : “Намасте”. Цялата група следваше неговото поведение и жестове, и изричаше същата дума.

Помислих си че тук има нещо религиозно. Бях отишла на фитнес и раздвижване, а се присъединих към някакър култ?!… Почувствах се меко казано странно.

Разбира се след още няколко практики и  малко информиране по темата, разбрах защо се използват, и какво всъщност означават поклона и думата намасте.

Близко по значение като хавайското ” Алоха”, ” Намасте” се използва  като поздрав за здравей и за чао. Идва от санскрит, древен индийски език, на повече от 3500 години. Санкрит е богослужебният език, на който са написани основополагащите текстове в Индуизма и Йога.

Какво означава Намасте?

Има няколко често приети превода:

  • “Прекланям се пред божественото в теб.”
  • “Божествената светлина вътре в мен, разпознава божествената светлина вътре в теб.”
  • Моята душа се прекланя пред твоята душа.

Макар и използвана като поздрав и сбогом, думата носи със себе си нотката  на уважение, а също и благословия. В часовете по Йога, ” Намасте” често се използва за стартиране и / или приключване на класа и спомага за установяване на сближаване и доверие между учителя и учениците.

Жеста със събирането на ръцете в поза молитва се нарича също и ” Намаскар”.

Известен е още и като ” Анджали мудра”, и обикновенно се използва като поздрав и знак за уважение в голяма част от Индийския субконтинент и югоизточна Азия.  Макар да произхожда от практиката на индуизма, той е споделян от будисти, даоисти, шинтоисти, а и сега сред практикуващите в западния свят.

Освен в началото и в края на практиката, мудрата (жестове с ръка) ” Намасте” се среща и по време на класа, например в началото и края на поздравите към слънцето, както и в други пози като планина, дърво и т.н. За да изпълним тази мудра правилно, събираме ръцете между гърдите, като допираме дланите и всички десет пръста на ръцете. Допираме леко с палци гръдната кост. Ръцете се събират до чакрата на сърцето, ” Анахата”, която в Йога се счита за енергиен център, чрез който хората се свързват един с друг.

Спазването на “Намасте ” или “Намаскар” всъщност е ритуал. Тази дума има религиозни вярвания, заради които понякога хора от други религии могат да се почувстват неудобно. Въпреки това, след кратко проучване на това какво стои зад тази дума, може да ни помогне да разберем какво всъщност означава и защо я използваме по време на практика.

Едно от най- важните предимства на йога, е усещането за спокойствие, което се култивира през целия клас. Обикновено това се усеща най-силно в края на практиката.  Когато изпълняваме Анджали мудра, сякаш събираме всички свои ресурси в сърцето. Обединяваме лявата и дясна половина, мъжкото и женското начало,слънцето и луната, логиката и интуицията, силата и нежността в едно цяло, навлизаме в нашата същност и сърцевина, в нашето същинско – Аз!

Намасте приятели. Ще се видим на постелката:)

в поза намасте на практика с Yoga Glow

 

За практики с мен в центъра на гр. София: залите се намират до Руски паметник, на бул. Мария Луиза, на ул. Витошка, както и на бул. Ботвградско шосе.

За индивидуални практики, моля посетете този линк:

 

Posts created 35

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top