йога и хранене с йога глоу

5 идеи за хапване преди Йога практика

 

В тази статия ще предложа моите 5 идеи за хапване преди Йога

Йога не е просто прекрасен начин да отпуснем ума и стегнем тялото си.

Йога е и една от най-препоръчителните дейности за стимулиране на  кръвоносната и лимфната системи.

Движенията, усукването, навежданията напред и назад, различните дихателни техники увеличават ефективността от обмяната на веществата, и подобряват храносмилането.

Приетата преди Йога храна е добре да е в минимални количества за да не се чувстваме подути, без сили, или в хранителна кома.

5 идеи за хапване преди Йога практика:

идеи за хапване с йога глоу

  1. Банани😊

М…да , отделям специална точка за един от любимите ми супер плодове, и перфектната закуска преди Йога.
Този сладък плод е богат на много минерали, калий, фибри и антиоксиданти ( помагат на тялото да се защити от възпалителни процеси). Калият взаимодейства с натрий и поддържа тялото ни правилно хидратирано. Магнезият в бананите предотвратява от спазми и подуване на корема.

Зелените банани съдържат пробиотици които помагат за правилното ни храносмилане. Препоръчват се да се хапват от диабетици и хора със завишени нива на кръвна захар поради ниското съдържание на захар.

Узрелите банани (особенно тези с кафявите петна) всъщност са много полезни за нас. Те съдържат още повече антиоксиданти и фибри. Научно доказано е, че тъмните петна по бананите произвеждат вещество, наречено Тумор некрозис, което разрушава анормалните клетки, включително тези, които предизвикват рак. Разбира се колкото по-узрели са те, толкова повече е и съдържанието на захар (да внимават хората с кръвна захар).Така че не изхвърляйте презрелите банани.Те са прекрасна съставка за домашна торта, сладко или смути😊

идеи за хапване с йога глоу

  1. Черен шоколад

Тъмният шоколад е чудесен за поддържане на нивата на кръвната ни захар и повишаване притока на кръв в мозъка. Приемането му преди практика ще ни помогне да се чувстваме сити дълго време.

Черния шоколад съдържа фенил етиламин (същият химикал, който мозъкът създава, за да освободи ендорфини) и кофеин, които ще ни помогнат да се фокусираме по време на часа. Черният шоколад съдържа и съединения известни под името флаваноли. Те помагат за понижаване на кръвното налягане, холестерола и намаляват риска от диабет.

 

  1. Смутита (под всякаква форма и цвят)

За да сме здрави, ни е необходима жива храна. Плодовете и зеленчуците в сурово състояние се храносмилат бързо и са най-добрият вариант за хранене.

Смути са плодови или зеленчукови шейкове от пресни плодове, зеленчуци, сурови ядки и семена. Те са част от здравословният хранителния режим на съвременния човек, който няма много време за приготвяне на силна и питателна храна

В интернет пространството може да намерим  много рецепти за приготвянето им. Каквото и да добавим в тях няма да сбъркаме.

Към тази точка добавям и всякакви пресни плодове, зеленчуци (както и сварени такива)  и ядки, за приемане като лека храна преди практика .

 

идеи за хапване с йога глоу

  1. Варени яйца – моята сутрешна супер храна😊

Варените яйца могат да помогнат за цялостното подсилване на организма, както и за свалянето на килограми, тъй като не съдържат много калории. Прекрасен източник на полезни микроелементи, витамини, минерали, от които по-важни са витамините A, D, E, B2, B6, B12, PP. На минерали като калий, калций, натрий, магнезий, желязо, фосфор, сяра, хлор, микроелементи като мед, цинк, манган, селен Важни нутриенти като холин, фолиева и пантотенова киселина и др.
Много се дискутирa момента свързан с високото съдържание на холестерол в жълтъка (около 200 мг в едно средно голямо яйце), който може да преставлява риск за хората с атеросклероза и сърдечно-съдови заболявания. Не се притеснявайте! Поради високото съдържание на фосфолипиди (6 пъти повече от холестерола), холестеролът от яйцата бързо бива преработен и усвоен така, че само минимални количества от него биха повлияли нивата на общия и лошия холестерол в организма.

Благодарение на големите количества витамин D, имунните защити на организма се повишават. Калцият в тях пък се усвоява много по-качествено отново благодарение на витамин D, който катализира този процес.

От сварените яйца най-добре се усвояват рохко сварените. Това се отнася и за яйца на очи. Те съдържат и повече витамини и минерали, защото са били изложени по-малко време на термична обработка.

Моят бонус към сутрешната ми закуска е и по една лъжица меден еликсир (микс от пчелен мед, пчелно млечице и пчелен прашец). Както и една лъжица тахан по ваш избор (бадемов, орехов, лешников).

  1. Нищо!

Преди да реагирате, прочетете по-надолу.

На практика е нормално да се практикува на празен стомах ако Йога е първото нещо което правим рано сутрин. Ако никога не сте опитвали да практикувате на празен стомах, препоръчвам ви да опитате! Дълбокото дишане се случва по-лесно. Дори може да откриете, че след практикуването си може да навлезете и в по-дълбока медитация.

Ако все пак сте предразположени или имате проблеми с кръвната захар, храненето с  “нищо” може и да не е най-добрият вариант за вас. Ако имате стабилна  кръвна захар, опитайте!

За график по Йога с мен, моля последвайте този линк.

Намасте!

 

 

Posts created 35

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top