известни стилове йога

Стилове Йога- Част I

 

известни стилове йога

 

“Странно същество е човека” си казал някога Джек Лондон! Колкото еднакъв, толкова и различен. Всеки е в постоянно търсене на любов, пари, спокойствие, на четерилистни детелини… Уж си приличаме, а сме толкова различни!

Малко информация за някои известни стилове Йога.

Корена на системата Йога такава каквато я познаваме днес е един и същ, но с времето тя се е пригодила и променила, за да може да улесни нас – вечно търсещите!

Не е лесно да се уточни началото, но на базата на съвременни археологически проучва­ния се посочват поне шест хиляди години от появата на Йога. В днешно време сме буквално залети от стиловете, които Йога ни поднася. С това идва и трудността да изберем правилния стил за нас. Всяка практика включва дишане и Йога пози, но опитът от практикуването на един стил може да бъде коренно различен от друг.

Античната мъдрост “Здрав дух, здраво тяло” има още по-голямо значение в днешно време.

В тази статия ще  опитам на кратко да ви запозная с най-лесно достъпните и най-известни стилове Йога. И все пак, независимо към коя практика ще се насочим, ползите са многобройни:

-увеличаване на гъвкавостта и подобряване на стойката

-спокоен сън

-стягане на мускулите и извайване на тялото

-подобряване на спортните постижения

-Йога ни помага да се справим със стреса и депресията, помага при хронични болки, подобрява кръвообръщението и храносмилането.

-с практикуването на Йога се освобождават ендорфини, които подобряват нашето настроение:-)

ХАТХА ЙОГА

Различните видове Йога в днешно време всъщност произхождат от Хатха Йога. Практиката включва асани ( йогийските пози) и пранаяма ( дихателните упражнения) които се срещат във всички останали Йога стилове. Този вид Йога се фокусира върху пречистването на тялото като средство, водещо до пречистване на съзнанието. Думата “хатха” от санскрит се превежда като могъщ или силен (трябва ни усилие за да пречистим тялото). “Ха” означава жизнената физическа енергия, слънцето, “тха” е творческата, умствена енергия, луната. Хатха Йога е катализатора пробуждащ двете енергии ръководещи нашият живот.

АЩАНГА ЙОГА

Ащанга Йога е направена достъпна за съвременния свят от Шри К. Патабхи Джойс. Основното при нея е синхронизирането на дъха с прогресиращи по тудност серии от асани, които са свързани една с друга чрез определелни преходни движения (виняси). Дълбокото дишане ( уджаи ) успокоява съзнанието на практикуващия. Чрез задълбочаване в плавността на движенията и с помощта на равномерното дишане се получава интензивно загряване на тялото, водещо до детоксикация на съответните мускули и органи. Силова прктика:-) Пригответе си хавлийка и дрехи за преобличане, ако сте решили да посетите клас по Ащанга Йога:-)

АЙЕНГАР ЙОГА

Айенгар йога е създадена от Б.К.С. Айенгар. Това е практика на прецизност, като се обръща внимание на анатомичните детайли и подравняване на тялото във всяка поза. Известна е с използването на помощни средства като блокчета, колани, възглавници, въжета и др. Те подпомагат за по-лесното и коректно изпълнение на асаните, свеждат до минимум риска от травми, култивират сила, гъвкавост, стабилност и по-добро осъзнаване на тялото. Този стил Йога може да бъде терапевтичен в зависимост от условията и нуждите на човек.

КУНДАЛИНИ ЙОГА

Йоги Баджан е учителят благодарение на когото Кундалини йога достига до западния свят. Според йогийската философия, кундалини е духовна енергия или жизнена сила, която се намира в основата на гръбнака. Тя често е оприличавана на омотана змия намираща се в долната част на гръбнака (около първа коренна чакра – муладхара). Буквално кундалини или кундала значи “това, което е навито”. Вярва се, че с помощта на Кундалини Йога, спящата енергия се събужда от своята навита основа през 6-те чакри, и стига до седмата чакра или короната. Целта и също е подобряване силата и гъвкавостта на тялото, овладяване на стреса и единство на ум, дух и тяло, но инструментите са различни. Практиката може да включва огнено дишане, крия, пеене на мантри, специфични упражнения, медитация, банди, фокус, музика или просто себеотдаване и молитва.

ИН ЙОГА

Ин Йога е част от Даоистка Йога. Обратно на динамичните ( Ян ) стилове Йога (Ащанга Йога, Виняса Йога, Бикрам Йога и т.н.), в Ин Йога се работи на много по-дълбоко ниво. Със задържане във всяка поза от 3-10 минути се въздейства директно върху фасцията – съединително-тъканната обвивка, която като паяжина обгръща мускулите, тъканите и органите в тялото. Това действа благоприятно на ставите и увеличава тяхната мобилност. Ин Йогата e насочена към парасимпатиковата нервна система, която позволява на човек да релаксира.Такава практика може да включи пози таргетирани върху чакрите, дихателни упражнения, както и пози за бедрата и долната част на гърба, които ни помагат да стоим дълго време в определена поза по време на медитация.

ВИНЯСА / ПАУЪР ЙОГА

Прибавих двата стила, тъй като разликата между тях е минимална. Виняса Йога произлиза от Ащанга Йога. Виняса може да бъде както динамична, така и терапевтична практика с малко по-забавено темпо, която буквално прилича на движеща се медитация. При Виняса Йога много често се използват слънчевите поздрави за загряване. Пауър Йога е силова Йога, с много повече стягащи тялото предизивикателни пози. И при двете практики, инструктори хореографират поредица от йога асани, и свързват всяко движение с дъха. Бързата музика в часовете повишава още повече пулса. Тук също ще ни трябва хавлийка за часа:-)

БИКРАМ / ХОТ ЙОГА

Основателят на този стил е Бикрам Чоудхури. Както и при останалите видове, Бикрам Йога също произлиза от Хатха Йога. Стилът се основава на поредица от 26 пози с дихателни упражнения, и се практикува в стая, където температурата варира около 40 градуса по Целзий. Целта е да се затоплят мускулите за да се детоксицира тялото чрез потта. Топлината, голямата влажност и динамичността на този стил Йога обаче я правят подходяща само за хора в добро здраве. Този вид йога не се препоръчва на бременни, хора които трудно понасят жегите и на хора страдащи от сърдечно-съдови заболявания.

 

Заповядайте ако искате да практикуваме заедно онлайн във Скайп групата ни!

Ето и малко повече информация за онлайн инициативата в днешно време!

Бъдете здрави и се движете!

Намасте 🙂

 

 

 

 

 

Posts created 35

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top