йога студио Йога Глоу

Три помощни стъпки към избора на Йога студио, практика и инструктор

 Три помощни стъпки към избора на Йога студио, практика и инструктор

Прекрасно е да има телевизионни канали и програми, където може да се намерят разнообразни Йога курсове с преподаватели от цял свят. Само че често, след дори няколко седмици практика по този начин, има вероятност да преразтегнем коленни връзки, да навехнем глезен или да продължаваме да практикуваме с неправилна позиция на тялото.

Спомням си първият ми Йога клас като практикуващ. Ащанга Йога в  гр. Доха. Освен че нямах никаква идея какво е Ащанга Йога, бях много притеснена, защото всички около мен определено знаеха къде бяха попаднали, а и бяха доста напреднали. Чувствах се като в необрано лозе. След практиката, едно момиче дойде при мен да ми каже колко се радва че тя не е единствената която прави позите с усилие. Това още повече засили притесненията ми, защото разбрах че дори и тайничко, всички в залата си хвърляме по едно око.

Другото ми притеснение беше, че на Йога инструктора ще му е досадно да му се мяркат начинаещи в класа. За последното мога да кажа точно обратното вече от страната на инструктор. Когато имам начинаещ в часа, знам че той е много по- отворен и внимателен към теми свързани с анатомията и  правилното позициониране на тялото в позите, както и усеща ползите много по-добре от практикуващ вече дълги години йогин.

  Първа стъпка: ПОСЕТЕТЕ РАЗЛИЧНИ СТУДИЯ!

Преди да си харесате студио, поразпитайте приятели които се занимават с Йога, или просто вижте мнения за препоръчани Йога студия. Вървете и го усетете, може би ще влезете в практика, или просто си поговорете с хората наоколо.

Как да изберем първото ни Йога студио?

  • по цена и локация – стремим се да останем за по-дълго време там където ни е приятно, така че и локацията, и цената са от голямо значение.
  • по Йога общността – студио с добра общност може да засили и задълбочи практиката ни. Няколко въпроса които е нужно да си зададем преди да решим: Колко социални искаме да бъдем? Дали искаме да поговорим с някого след часа, или просто искаме да влезем в залата, да направим практиката и бързичко да си излезем? Центрове с кафе или място за релакс са много по-социални, отколкото центрове с къси обедни практики например.

Интересуваме ли се от медитация, дишане, работа с тялото, здравословно хранене? Ако целта ни е само да се пораздвижим, тогава пилатес или фитнес са по-добрите решения.

Преподават ли се различни стилове Йога? След време когато започнем да разбираме и усещаме тялото си и Йога, може би ще решим да опитаме и друг стил, или да се включим в по-напреднали класове.

А каква е връзката между Йога и Духовноста?
Вероятно няма да си задаваме този въпрос по време на Пилатес или Кросфит. Спиритуалноста прави Йога различна система за здраве и раздвижване. Въпреки че днес в  много класове се преподават само физически пози, практиката не е само методика на упражнение. Физическите пози, известни като асана, са само един от осемте звена на Йога. С останалите се завършва една цялостна холистична система с корени от хиндуизма и будизма, които регулират неща като етика и поведение, самодисциплина и вяра, дишане, осъзнаване и медитация. В исторически план асана е предназначена да подготви тялото за по-голяма духовна дисциплина, растеж и съюз с божественото. Някои Йога часове включват дихателни упражнения (наречени пранаяма) и медитативни практики. Има инструктори при които се изучават свещени текстове, като Йога сутри от Патанджали,  или духовни учения от различни религии. И все пак, във всеки Йога клас може да се усети духовното, но не като религиозна среща или служба. Това духовно се усеща повече като среща със самите нас 🙂

Първото ни студио, клас и Йога инструктор Йога ГлоуВтора стъпка: ИЗБЕРЕТЕ ИНСТРУКТОР С КОЙТО ВИБРИРАТЕ НА ЕДНА ЧЕСТОТА !

В началото дори няма и толкова голямо значение от стила Йога. Инструктора трябва да е способен да ни посрещне, помогне, напътства там където сме в момента, а не там където искаме да отидем:) С него трябва да се чувстваме спокойни, себе си, удобно и свободни.

Хубаво е след всяка среща с подобен инструктор да взимаме по нещо. По-обогатена информация за анатомията ни, или усещане за спокойствие и сила.

Друг знак за добър учител е някой, който ще ви насърчи да продължите да практикувате Йога и извън часа.

Първото ни студио, клас и Йога инструктор Йога ГлоуТрета стъпка: ЗАПОЧНЕТЕ С КЛАС ЗА НАЧИНАЕЩИ  (ДОРИ И ДА НЕ СТЕ ТАКЪВ)!

Може би сме правили Йога у дома и сме практикували с видеоклипове които са ни научили на повечето основни пози. Тогава  трябва ли все още да ходим на уроци за начинаещи?

По мое мнение, да. Само защото имаме опит с Йога, не означава, че имаме опит в часовете по Йога. Атмосферата в групов клас може да ни разсее и като цяло да ни се стори по-трудно, отколкото ако сме сами у дома. Ако се почувстваме напрегнати, преразтегнати, или не усетим това за което сме дошли след изтощителен клас за по- напреднали, има вероятност да не продължим с практикуването в дългосрочен план. Напредването към междинен клас не означава, че не можем да се връщаме в клас за начинаещи от време на време. Можем да използваме времето за да работим върху успокоението на ума, да се движим по-осъзнато в позите, и да поддържаме медитация в движение. Добре е да дойдем малко по-рано на практика за да поговорим с инструктора за нашият опит или пък ако съществуват някакви здравословни проблеми. По този начин инструкторите могат да променят някои пози за нас  по време на часа.

Най-важното нещо когато избираме първото ни Йога студио инструктор и клас, е да се чувстваме комфортно. Тогава Йога практиката става като навик. Добрата среда в която попадаме също ни дава повече стимул и възможност да изследваме нашата практика.
Приятно търсене и преоткриване на всички 🙂

За повече информация относно уроци и индивидуални Йога практики с мен, моля отворете този линк

Posts created 35

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top