сутрешна Йога с Йога Глоу

Изгрей с Йога. Ползи от практикуването на Йога сутрин

Полезна ли е Йога практика сутрин?

Според Йога, деня се разделя на четири части:  брахма мухурта (преведено от санскрит, времето на създателя -Брахма), изгрев, пладне (по обед) и залез. Ако търсите повече духовният аспект на Йога, тогава брахма мухурта е вашето време за практикуване. Ако сте решили просто да раздвижите тялото, то по изгрев или по залез слънце също е чудесно време за практика.

Практиката по Йога сутрин би трябвало да е по-интензивна отколкото тази през вечерта, тъй като енергията ни е задвижвала различни процеси в тялото през деня, помагала ни е за храносмилането и за преработване на куп информация идваща от околният свят. Вечер всички процеси се забавят, Йога класовете би трябвало да са насочени към елиминиране на емоции събрани през деня и отпускане на тялото и ума.

Брахма Мухурта е период от 1 час и 36 минути преди изгрев. Времето на изгрева варира в зависимост от географското положение, сезоните и други фактори, така че времето на брахма мухурта също варира. Според Аюрведа, прана или жизнената ни енергия, е особено висока по време на брахма мухурта. Затова този период се смята за идеален за медитация, Йога и дихателни техники. Тъй като не на всеки му е удобно да става около 04:00ч. сутринта, може да започнем деня си с Йога по-късно сутрин.

Ползите от Йога сутрин са многобройни:

1. Сутрешните разтягания предотвратяват опасности от бъдещи наранявания и облекчават хронични болки.

Йога издължава и разтяга стегнатите ни, сковани тела, подготвяйки ни за по-безопасни и безболезнени движения през целия ден. Йога увеличава гръбначната гъвкавост и ни насърчава за по-добра стойка. Позите които практикуваме след като се събудим, ще накарат мускулната ни памет да действа активно, ще издължим мускулите, ще отворим гръдния кош, ще дишаме дълбоко, и деня ни ще премине много по-уверено и спокойно.

2. Сутрешната Йога е чудесна алтернатива на кафето

Специфичният тип дишане извършено по време на Йога практика стимулира тялото и ума.  Нахлулият свеж кислород помага на мозъка да се събуди все едно сме изчпили чаша силно кафе. За разлика обаче от няколко часовото освежаващо действие след приема на кафе или чай, свежеста която усещаме след дълбокото пранаяма дишане продължава през целия ден! След практиките рано сутрин се чувстваме заредени, но в същото време и силно заземени, което от своя страна ни помага да се концентрираме за да изпълним задачите си за деня, и да бъдем по- продуктивни.

3. Ранната Йога регулира циклите на съня и балансира хормоните 

След като превърнем практикуването на Йога сутрин във навик, тялото ни започва да свиква да става по едно и също време всеки ден. Навлизаме в един цикъл полезен за тялото и ума ни който ще ни помага да се събуждаме чувствайки се по-енергични и отпочинали. Вниманието към дишането, медитацията и асаните има положителен ефект върху ендокринната система, която регулира основните жизнени процеси в човешкия организъм. Ендокринните жлези произвеждат хормони. Чрез кръвта хормоните се разнасят до съответните органи на тялото, като регулират техните функции. С помощта на някои отпускащи нервната система Йога пози се стимулира епифизата, която отделя хормона мелатонин. Мелатонинът е мощен антиоксидант и подпомага за унищожаването на вредните радикали в организма. Това му свойство е довело до названието му „хормон на младостта“, тъй като мелатонинът подпомага съня и подобрява неговите качества.

4. Сутрешната Йога практика засилва метаболизма

Практикуването на Йога рано сутрин ще затопли и раздвижи тялото, ще стимулира циркулацията на кръвта и лимфата, и в същото време ще стимулира органите ни да се освободят от токсините. С усукващи за гърба и коремните органи асани можем ефикасно да подпомогнем естествените процеси на детокс на тялото ни.

Йога ни помага да усетим и да започнем да се вслушваме във вътрешният си глас. Независимо от часа който сме отделили за практика, след като вече сме създали връзка между ума, тялото и душата, практиката неимуверно ще ни донесе полза.

За сутрешни часове с мен, заповядайте в зала Йога Глоу. За повече информация моля отворете този линк

До нови срещи приятели.

Намасте!

Posts created 35

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top