йога е за всички

Йога е за всички

Здравейте приятели.

С моите скромни години на практикуване и преподаване, бих желала да споделя моето мнение по темата- а дали (аджаба), Йога е за всички??

В днешно време за някои практикуващи и преподаващи, Йога се е превърнала в спортна дейност.

Била съм на практики, където вместо да играем нашият си танц, сме изпратени на военно обучение. Няма нищо лошо да се опитаме да направим чатуранга днес, все пак всеки ден е различен. Задължително ли е? НЕ. Някой ще ни се присмива ли ако не успеем? Дайте го на мен!

Вкарваме се във филма, че колкото повече мускули използваме, колкото повече се потим и се винясваме, толкова по-добра работа ще свършим. Разбира се на края на часа сме малко по-изморени, чувстваме се малко по- не на място, малко по… НО, продължаваме напред, всичко е наред! Да, ама не!
Не ме разбирайте погрешно. Аз също чувам за себе си, че преподавам силова Йога. Факт! Здрави физически, силни психически. Разликата е там, че на практика с мен търсим златната среда. Да не се пренатоварваме физически, но пък и да не се подпираме на блокчето и да чакаме да свърши часа. Движение си е нужно, както и правилно, дълбоко дишане.

Йога е усещане, което се променя всеки ден.

Не всеки ден като се събудя се усещам все едно искам да покоря света. Ако не днес, ще го покоря утре. Когато опънем постелката, все едно отваряме вратата на къщата ни, но като гост. Следва дишане, движение, усещане, себе-опознаване. Това е цялата философия на Йога.
Един ден ще стигнем и до чатуранга! Не е важно, и не е здравословно всичко да става точно сега и на момента. И не само на постелката е така. Трябва време, работа със самите нас, постоянство и много практика.

Йога е за всички!

Модификациите на позите не означават че сме по-долу от другите само защото сме решили да не стигаме до шпагат днес. И да, анатомично сме създадени да не копираме това което видим в инстаграм или пък на съседната постелка. Просто няма как да правим всичко еднакво хора! Но пък точно тези модификации по-някакъв начин ни стимулират един ден, когато тялото ни даде палец на горе да опитаме.

Извода за мен, който следвам от няколко години е:
Най-важното е да се свържем обратно с АЗ-а. Да открием от какво точно имаме нужда в момента, и да го постигнем. Йога е за всички, със всичките си пози, дихателни техники, движения, медитации и шавасани. Имаме нужда от всичко това, особенно в днешно време. Опитайте, и ще усетите. И ако практиката или пък инструктора не са вашето, не се отказвайте. Ако не можем да посещаваме клас на живо, може да го направим и онлайн. Има толкова много начини да продължим работата със самите нас.

Ако желаете да практикуваме заедно, моля погледнете графика.

Ще се видим на постелката приятели!

yoga is for everyone

 

Posts created 35

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top