yoga anatomy

Анатомия, Йога, правилно движение

 

Анатомия, Йога и правилно движение

 

Здравейте приятели.

Посещаваме Йога часовете по различни причини:

  • защото е модерно
  • заради прекрасния ( и секси) инструктор
  • за да се развижим
  • за да удължим времето извън къщи
  • за идеята да сме част от групата
  • по неизяснени все още причини

Моята  бе, че след Йога се чувствам лека, отпусната и раздвижена.

С по-продължителни и чести практики обаче, започнаха да се прокарват и не толкова приятни усещания. Разтегнат мускул или сухожилие, натоварени мускулни групи, физическа умора, напрежение в гърба. По трудния начин всъщност разбрах,  колко са свързни анатомия, Йога и правилното движение!

“Твоето тяло е твоят храм. Пази го здраво и чисто, за да живее душата ” е казал някога великият учител BKS Iyengar.

Като инструктор, разбирането на тялото помага да анализирам практиката, и да създам и свържа ефективни модели на движение. Това включва правилна стойка, адекватни движения за загряване, и пози, с подходящи съпътстващи контра пози.

Разбирането на анатомия засилва значението за подравняване с цел безопасност на нашите стави, мускули, сухожилия и връзки. Тук целта далеч не е, да изглеждаме по- огънати и завързани за снимката в Инстаграм.

Моделите които създаваме на постелката, влияят върху това как напредваме и извън Йога. Мускулната памет, създава здравословни навици, и въздейства и върху други дейности в нашето ежедневие.

С минимални познания (без да се подготвяме за кандидатстване в Медицински университет), и прилагането им към нашата практика, ще знаем кога е моментът да забавим някои движения за да избегнем наранявания. Ще се научим да активираме различни мускули в различни пози, като избягваме умората и прекаленото им използване.

Когато човек прави асани с правилно подравняване, синхронизирането на дишането и ума става много по-лесно.

Разбира се, практикуваме Йога и за да отпуснем съзнанието, и да се освободим от стреса и напрежението. Когато сме стабилни отвън, сме силни и отвътре. Всичко е свързано – тяло, ум и душа.

С тази статия, се надявам да поставя началото на серия от кратки статии, свързани с важни (любими) мускули, и мускулни групи. Надявам се да ви бъде интересно, и от полза.

yoga anatomy

За график и практики с мен погледнете тук

 

Бъдете здрави приятели, и се движете!

 

 

Posts created 35

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top