Стилове Йога- Част II

 


Здравейте.

Продължаваме нашето пътуване през различните стилове Йога практики които можем да срещнем и усетим по пътя си:)

 

РЕСТОРАТИВНА ЙОГА / ТЕРАПЕВТИЧНА ЙОГА / ВЪЗСТАНОВИТЕЛНА ЙОГА

В тази практика ще отпуснете тялото, ума и душата. Класа протича с изпълнението на пози от Хатха Йога, като се остава по- дълго време от обичайното във всяка от тях. Както и при Айенгар Йога, в Ресторативната Йога се използват помощни материали като одеалца, блокчета, колани, както и етерични масла, които допринасят за процеса на отпускане. Тази практика възхвалява изкуството на отпускането и освобождаването на напрежението в тялото и духa, като осъзнаването и грижата за самите нас са в основната структура на класа.

 

ЙОГА ЗА БРЕМЕННИ

Тази практика е специално създадена за бъдещи мами. Позите не са трудни, държи се преди всичко да се подобри вътрешния тонус, както и с определни движения да се активизират и раздвижат мускулите в тялото на майката за да се подготвят физически за раждането. Специално внимание се обръща на дишането и на мускулите на тазовото дъно, които играят важна роля в процеса на самото раждане. Отделя се и време за релаксиращи и медитативни упражнения, които помагат за свързването и общуването с бебето.

 

ВЪЗДУШНА ЙОГА

Ако практикувате Йога и търсите малко по- различно усещане, то Въздушна Йога клас си струва да се посети. Забавна практика която е подходяща както за начинаещи, така и за напреднали. Позите са от Хатха Йога, като са подбрани и преработени за да се практикуват на люлка – хамак. Интересното тук е, че олекотено по този начин тялото се справя много по- лесно със иначе сложни за изпълнение пози. Въздушната Йога като цяло повишава издръжливостта и гъвкавостта на тялото.

 

АНУСАРА ЙОГА

Анусара означава “нося се по течението на благодатта”, “следвам потока”, “следвам сърцето си.” Разработена е от американецът Джон Френд през 1997 година. Чрез физическите практики, този стил цели да помогне на човек да отвори сърцето и съзнанието си, и да позволи на богинята Анусара вътре в него да се прояви. Визията на този стил Йога насърчава всички хора да открият своята вродена доброта и креативността в тях, като им дава възможност за реално самосъзнание и положителна промяна. Според Френд, чрез изравняване на тялото в правилна стойка достигаме до физическо изцеление и до по-дълбоко емоционално освобождаване…. отваряме вратата за по-голяма свобода на духа и сърцето.

 

ДЖИВАМУКТИ ЙОГА

Тази динамична, приличаща на Виняса практика е създадена през 1986 година в Ню Йорк от Шарън Ганън и Дейвид Лайф. Името произлиза от санскритската дума –дживанмукта, която в превод означава „освободен приживе“. Всеки клас е съставен от комбинация от динамични виняса компилации с включени медитация, дихателни упражнения, музика, чантинг (пеене на санскрит мантри) и hands-on асистиране като инструменти, които да ни помогнат да усетим просветление чрез състрадание към всичко живо около нас.

 

ТАНТРА ЙОГА

Тантра Йога е Йога за интимност, която може да бъде с партньор или с вашите собствени мисли, мечти и желания. Ако практикувате по двойки, тази практика ще ви помогне  да задълбочате  духовната връзка и разбирателство помежду си. Вярно е че Тантра йога може да подобри сексуалния ви живот, тъй като тя помога да се свържем със собственото си тяло и енергия.Тантричните практики включително и Тантра Йога, работят върху фините енергии в тялото за да повишат духовния растеж и физическото благосъстояние. Чрез изследването на тези енергии и тяхната връзка с вселената, целта на живота и връзката с останалите могат да бъдат осъзнати в ново измерение.

Към която и Йога практика да се насочим, ще усетим удоволствие, удовлетвореност, свързване и спокойствие.

Бъдете здрави приятели.

Намасте!

 

С мен може да практикувате Йога в няколко зали в центъра на София: до Руски паметник, на бул. Мария Луиза и на ул. Витошка, както и на бул. Ботевградско шосе. Ако имате нужда от индивидуални Йога уроци се свържете с мен.

 

Здравейте приятели. Занимавам се с йога от няколко години. В самото начало гледах на йога като на леко и приятно физическо натоварване. С течение на времето започнах да я усещам на по-дълбоко ниво, с душата и сърцето. Чувството на вътрешен мир и покой се засилваше след всяко прибиране на йога постелката. Не измервам "добрият" йога учител с това дали може да направи дадената акробатическа поза. Все пак не сме се родили с еднаква скелетна структура. За мен е важна енергията която преминава от препoдаващия към практикуващия. Йога е желателно да се усети първо със сърцето. А щом то е одобрило, тогава и физическото тяло ще се отдаде на практиката. Намасте :-)
Posts created 29

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top