йога за мъже

Подходяща и полезна ли е Йога за мъже?

йога за мъже

Подходяща ли е Йога за мъже?

 Мъжете не са често срещано явление в Йога пространтвото. Факт!

Йога се смята за универсална система, която облагодетелства цялостно тялото, ума и душата.

Тогава защо само жените се интересуват от тази практика?

Йога ни помага да съживим тялото си, и да излекуваме заболяванията си. Тогава защо повече хора не започнат да се занимават с йога, както мъже така и жени?

За мнозина в действителност може да се окаже изненада, но в началото Йога се e практикувала само от мъже. Считало се е, че жените не са толкова силни, и че мястото им е да въртят къщата и да гледат потомството.

мъже практикуващи йога

Йога датира преди повече от 5000 години.

Позната на съвременният свят, тя се свързва с индийският брамин-йогин  Шри Тирумалай Кришнамачария, който практикувал и преподавал тази наука през далечната 1888-ма година. Пътешествайки из страната си, той демонстрирал физическата част на Йога, като усъвършенствал и представил над 3000 Йога пози. В крайна сметка бил поканен от самият крал да разработва и преподава този динамичен стил от асани, наречен Вини Йога в двореца му в Майсор, Индия.
По това време Кришнамачария преподавал на млади мъже (предимно от кралските войски). Някои негови ученици включват имена, известни и на западния свят –  Шри К. Патаби Джойс, който популяризира Ащанга йога и Б.К.С. Айенгар, който е известен като основателят на Айенгар Йога.

Сред учениците му имало само една жена – Евгения Петерсон, известна като Индра Деви. Тъй като се смятало че Йога е само за мъже, за нея имало отделни класове с по-трудни асани. Тя практикувала и повече часове, за да може да се откаже, и да приеме съдбата си на домакиня. Да ама не, жените сме упорити и твърдоглави 😊
По-късно Индра Деви обикаля половината свят, преподавала е Йога на много холивудски звезди, индийски философи, както и на политически величия. Сред нейните ученици са Елизабет Арден, Мерлин Монро, Грета Гарбо, Рита Хейуърт и други известни актьори от 40-те години на миналия век.
След като Йога навлиза и в западният свят, много жени започват да проявяват интерес към нея. Йога  става синоним на женственост с идеята за разтягане на тялото, успокояване на ума, мантруване и медитация.

В днешно време Йога се е превърнала повече в бизнес.

Много компании произвеждат помощни материали за Йога, аксесоари, украшения както и облекла. Жените толкова са завладели и “прегърнали” Йога културата, че навсякъде по билбордове и снимки можем да се натъкнем на тънките талии, стройните крака и хубавите Йога облекла и аксесоари на модела.

И все пак? Къде се дянаха мъжете?

Слуховете, които витаят в мъжкото пространство са многобройни.

 • Според някои, разтягането и отпускането са предназначени за жените, а силовите тренировки за мъжете (  донякъде прилича на изначалната идея на Кришнамачаря). Но като им се предложи да дойдат да разтегнат за да са по-ефективни във фитнеса или в други спортове, те отговарят че чувстват телата си прекалено сковани за Йога. Иди че ги разбери!
 • Други пък са чували че Йога се практикува само от вегани и вегетарианци.
 • В залата се пеят неразбираеми песнички, и се медитира (тоест стои се в седнало положение със затворени очи и полу-заспало състояние).
 • Гледайки снимките с тези красиви стройни жени застанали в неестесвени за човешкото око пози, мъжете смятат че само мъже оприличаващи се на тези жени, е нормално да застават в такива пози.
 • Визията на мъжа е да изглежда силен, мускулест, напомпен и следващ мотото –  “no pain no gain”. Според тях, Йога не се смята за физически достатъчна тренировка.

Как да върнем обратно мъжете в Йога залите?

Време е да обясним на другият пол, че Йога не е само за жени от всяка възраст и телосложение, а за всички независимо възраст и физика.

Нека да махнем от представите си, че Йога е достъпна само за дългокраките слаби девойки. Йога е за всички нас. Всеки който прекарва по-голяма част от времето си зад компютъра, на шофьорската седалка или изправен, има проблеми с тялото. Ползите от Йога са многобройни. Някой от тях са:

 1.  понижаване на стреса
 2. контрол над теглото, и някои форми на диабет
 3. регулиране на кръвното налягане
 4.  против ставни проблеми
 5. за изправяне на стойката
 6. за подобряване качеството на сексуалните взаимоотношения

йога за мъже

Йога е отличен начин за поддържане на здраво тяло и добър баланс на духа и ума!

Тя има способността да промени досегашният ни начин на живот, като обогати възприятията ни за света около нас. Учи ни да приемаме ежедневието с много повече спокойствие и разбиране.

Йога е и един от най-добрите начини за изграждане на издръжливост на мускулите на тялото, по един по безболезнен и щадящ начин.

Този тип физическа активност облекчава напрежението в мускулите, прави ги по-еластични, като по този начин предпазва мускулите и сухожилията от прекалено разтягане и евентуално късане.

При други видове спорт, тези травми са често срещани. Разбира се указанията и помощта от инструктор са необходими за тази цел.

Заповядайте да разтегнем и стегнем тялото и да отпуснем съзнанието заедно приятели. За повече информация относно графика, посетете този линк

Posts created 35

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top