очи и очни мускули. от какво са съставени.

Очи и очни мускули. От какво са съставени и как да се погрижим за тях?

 

 

В тази статия ще засегнем на по -разбираемо ниво устройството на очите, както и лесни упражнения за разтягане на очните мускули.

 От какво са съставени очите? Как да се погрижим за тях?

Ежедневно прекарваме часове загледани в компютър, телефон или книга. Рядко се сещаме да си даваме почивка на очите, и да ги раздвижваме както правим с останалите мускули в тялото ни.

Анатомията на очите ни е сложно устроена.

Окото се състои от очна ябълка и спомагателни органи: мускули, клепачи, слъзен апарат и конюнктива.очи и очни мускули. от какво са съставени.

Очната ябълка има неправилна кръгла форма и се състои от ядро, върху което се напластяват три обвивки:

 1. Външната обвивка се състои от склера и роговица. Склерата има защитна функция за окото. Роговицата изпълнява ролята на пречупвателна среда.
 2. Средната обвивка се състои от съдеста ципа (хороидея), която поглъща светлинните лъчи и предпазва ретината, ресничест мускул, и ирис – кръгъл цветен диск с отвор в средата който се нарича зеница. Зеницата се свива и рзширява според това колко е силна светлината попадаща върху ретината. Цветът на ириса се определя от количеството пигмент. Колкото повече е пигментът, толкова ирисът е по-тъмен (черни очи).
 3. Вътрешната обвивка – ретина, е същинският сетивен орган. Цветът на ретината е розово-червеникъв. Затова понякога когато правим снимки на тъмно (тогава зеницата е максимално отворена), се появява ефекта „червени очи“ защото се вижда силно осветената от светкавицата ретина.

Зрителния нерв е връзката между ретината и мозъка. Самата ретина е залепена към неговата вътрешна обвивка (хороидеята). Всъщност, ретината не е част от окото тъй като не е срастната с него, а е част от мозъка.

Навътре от трите очни обвивки е ядрото на очната ябълка, което се състои от леща и стъкловидно тяло.

Лещата е еластична, прозрачна, двойно изпъкнала и разположена зад отвора на ириса.
Стъкловидното тяло представлява прозрачен гел, който с напредване на възрастта започва да се разводнява.

Двата клепача (горен и долен), по чиито свободни ръбове се разполагат къси космици (мигли), изпълняват защитна функция – предпазват окото от прашинки и силни светлинни дразнения. По вътрешната си страна, клепачите са покрити с тънка и богато кръвоснабдена съединителнотъканна ципа,, която се нарича конюнктива.

Слъзната жлеза е сдвоен орган, разположен в горната и долната част на клепачите. Тя отделя бистър секрет – сълзи. Те овлажняват, подхранват и предпазват роговицата и очите. Също така в случай на стрес, освобождаването на сълзите е предназначено да контролира отделянето на адреналин и други реакционни хормони.

Мускулите движещи окото са 6 – четири прави и два коси мускула.

очи и очни мускули. от какво са съставени.

Правите мускули са разположени отгоре, отдолу, отляво и отдясно. Те позволяват движение във всички посоки. Косите мускули го движат нагоре и навън, и надолу и навътре.
Има и още един важен мускул в окото- цилиарен мускул. Той се намира от двете страни на лещата, и позволява лещата да се отвори или затвори, в зависимост от светлината която се пропуска към ретината.

Очните мускули като всички останали мускули в нашето тяло, имат огромна нужда от раздвижване и разтягане!

Yпражненията стимулират тези мускули, увеличават кръвоснабдяването, увеличават хранителните вещества и подобряват зрението. Упражненията помагат и на лимфния поток за изхвърляне на отпадъчните токсини, които седят в областта на очите.
Aко прекарваме часове, загледани в дисплея на телефона или компютъра и усетим напрежение или зачервяване на очите, има голяма вероятност те да са сухи. Бързото премигване ще помогне да успокоим очите. Трябва да пием и повече вода. Очите, както и всички останали части на тялото ни, имат нужда от вода за да работят в оптималния си потенциал.

Ето и някои лесни упражнения за раздвижване и успокояване на очите. Преди да пристъпим към тях, измиваме добре ръцете!

очи

 • Използваме долната част на дланта, и масажираме с кръгови движения района ОКОЛО очната ябълка за 20 секунди. По този начин стимулираме очите, и разтягаме тъканите.
 • Поставяме показалеца или средният пръст на края на веждите (може да използваме кокосово олио или крем). С масажно движение, прекарваме пръст по продължение на веждите, до началото на зоната на носа. Това упражнение стимулира супраорбиталната област. Повторете 5 пъти.
 • За да стимулираме темпоралната област (слепоочието), пак ще използваме долната част на дланите . Масажираме слепоочията за 20 секунди. По този начин увеличаваме кръвоснабдяването в областта на очите.
 • Затваряме очи. Поставяме показалците на ръцете върху затвореният клепач. С леки кръгови движения масажираме по цялото протежение на очите, в едната и в другата посока.
 • За да стимулираме и предпазим от запушване района на слъзният канал, поставяме показалците в най- високата част от моста на носа. Масажираме тази област за 20 секунди. Не докосваме очите.
 • За да изчистим всички застояли токсини в областта на очите, ще масажираме и лимфите. С показалци в най-високата част на моста на носа, настискаме леко и ги придвижваме надолу по протежението на носа от двете му страни. Повтаряме 10 пъти. Усещаме как започваме да дишаме по-леко, синусите ще започнат да се оттичат и освобождават.
 •  Кръгови движения със затворени или отворени очи, също раздвижват добре очните мускули.
 • Упражнението за смяна на фокуса, стимулира циалиарният мускул. Докосваме с показалец носа си и се вглеждаме в него (събираме си очите). Следим показалеца с очи, докато го отдалечаваме в права линия пред лицето. Връщаме обратно показалеца да докосне носа, следейки го с поглед. Правим това упражнение 10 пъти.
Винаги е добре да завършваме упражненията със затопляне на очите!

Eнергично започваме да търкаме длани една в друга. Когато усетим топлина, затваряме очи и поставаме длани върху тях. Топлината спомага за разширяване на кръвоносните съдове (вазодилатация), и приток на свежа кръв и нутриенти. Правим това упражнение от три до пет пъти.
Длани върху очите имат и още една лековита полза.

Черното е любимият цвят на мозъка. Така той почива. За това и се отпускаме и заспиваме най-добре в затъмнени помещения. Когато затворим очи обаче с длани върху тях, често виждаме и бели кръгове. Те се предизвикват от дразнене в задната част на зрителния нерв, породено от стреса който пораждаме със гледане на дисплея на компютъра или дългото четене на книга.

Правете тези упражнения често, и очите ще ви благодарят!

Очите са и връзката между мозъка и душата. Когато се грижим за очите, ние се грижим и за душата!

 

Бъдете здрави приятели.

Posts created 35

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top