йога предизвикателство да забавим темпото

Йога предизвикателство: да забавим темпотo

Новото Йога предизвикателство: да забавим темпото!

Практикуваме Йога за да забавим стареенето, да изглеждаме добре, и да поддържаме добър тонус.

Освен това, Йога позите ни помагат да балансираме Ин и Ян енергиите, и да създадем хармония вътре в нас.

В нашата култура обаче е по- скоро прието мотото:

“Работи усилено и на бързи обороти, или си остани в къщи.”

От опит знам, че повечето пракикуващи предпочитат да свързват Йога позите с повече, и по-бързи движения.

Разбира се няма нищо лошо ако знаем какво правим, или ако поне малко осъзнаваме и усещаме действията и движенията си.

От друга страна обаче, така се отделя минимално внимание да се стабилизира -нестабилното. Мислим че ще станем по-стабилни ако стигнем до крайности с тялото и ума.,

Една от най- популярните практики е Виняса Йога.

„Виняса“ означава да поставиш нещо по достъпен и специален начин. Често определение за този вид Йога е и синхронизирано движение и дишане. На Запад обикновено представлява интензивно занимание, по време на което се преминава през серия от пози с бързо темпо. Там всяко вдишване е свързано с движение.

Резултата в повечето случаи: повече движение, по-малко усещане.

При по-забързани практики не отделяме достатъчно време да се фокусираме върху движението и реагирането на отделни мускулни групи.

Навремето и аз мислих, че колкото повече се движа и се изпотявам, толкова по-добра работа ще свърша за/със себе си.

Мисленето ми се промени!

Ето и новото Йога предизвикателство: да забавим темпотo!

По време на мои практики  се опитвам да отделя колкото мога повече внимание на това да усещаме тялото, ако не при всяка, то поне при повечето пози.

Според мен, тази изгубена връзка между тялото , ума и душата може да се възобнови ако забавим малко темпото и се вслушаме в сигналите на тялото ни.

Произходът на думата Йога  от санскрит може да се изведе от 3 корена, описвайки 3 различни основни значения.  Едно от значенията  произтича от преходния глагол -юджир (युजिर्, yujir) – свързвам, обвързвам, съединявам. Това става като система от физически, умствени и духовни практики  се свързват, и трансформират нашето тяло и ум.

Йога практиката е прекрасна невро-мускулна тренировка (ум, тяло, баланс)

Иога е уникална и за разтягане. Но не е достатъчна за кардио или силова тренировка. Не казвам, че интензивните виняса практики не изграждат сила и здравина на тялото. Разбира се като забързаме темпото и вкараме и кардио упражнения в практиката ще има развитие!

Само че тогава ще се отдалечим от това,  как всъщност Йога може да помогне да преобразим тялото и духа ни.

И моля ви, не смятайте че като забавите темпото на постелката, ще станете аутсайдер извън нея.

Йога  ни помага да преоткрием истинската ни същност. Но тя няма да е достатъчна, ако не положим усилия да трансформираме цялостния си начин на живот и светоглед. В противен случай се занимаваме с Йога само в сферата на въображението и теорията. Разбира се, това ще направи само още един пасив към живота ни.

Това, което научих е че въпреки че Йога има невероятна сила, ние трябва да й се доверим. И най-важното, да се доверим на себе си.

Йога е инструмент, и ние сме потребителите на този инструмент. Подобно на Йога, някой хора ще намерят други начини да си помогнат, но какъвто и път да изберат, те се доверяват и вярват в него. Нека не обвиняваме инструмента, когато потребителят е отговорен.

Йога не е вълшебно хапче, което можем да вземем и веднага да се освободим от проблемите си. Необходими са практика, търпение и постоянство, за да видим резултати. Също така и късмет, да намерим правилните за нас учители.

Хората тръгнали към духовното пътуване имат ясни цели. Но дори  и на тях може да им се наложи да учат и търсят години наред, докато се натъкнат на истинската духовност. А тя е изключително рядка!

За това, нека да започнем със себе-опознаване. И с правилното за нас  темпо, което ще ни помогне да го направим😊

Ако желаете да практикувате с мен, може да ме намерите ето тук:

yoga glow

Намасте, и бъдете здрави приятели😊

Posts created 35

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top